Sound distortion and slightly slow program after windows 10 update

This post was originally published on this site

Host Win10 and running WinXP as a guest OS for a legacy program using VMware Workstation 15.5.1.  (new last January when I upgraded from Win7 to Win10)  After a major windows 10 update a couple of days ago (beyond the normal security or monthly updates), the sound inside the guest OS is very rough.  The boot up tones play fine when starting the guest OS, but after that it gets rough.  This is true for even simple WAV files like a notification tone.  I also noticed a slight lag in the program I am running inside the guest OS.  Normally, doing something like starting a New project would give me my first window in a split second.  That is now like 5-7 seconds.  Or, opening existing file folders would happen near instant, but even a folder with only about 80 files (all under 100KB each) can take 30-40 seconds just to get the list.  Then I came across some forums where people mentioned running Windows Media Player but minimized inside the guest OS.  I tried that, and the sounds corrected and the lag disappeared as long as WMP is running.  If I stop it, the problems return.  This includes the tones played when closing WinXP being rough.  I’m just wondering if there might be something in the vmx file that could be adjusted.  —  Other things I have tried are to update the vmware tools…no change.  Update sound driver inside guest OS…no change.  I tried adding   pciSound.useSoundLib = “FALSE”  to the vmx file based on some other posts…no change.  —  I am far from a computer expert.  I depend upon this legacy software for my business every day, and that is why I use the VMware to run WinXP.  Any help for a novice techy level would be appreciated.

 

My current vmx file below in case it helps.

 

.encoding = “windows-1252”

config.version = “8”

virtualHW.version = “10”

scsi0.present = “TRUE”

memsize = “2524”

ide0:0.present = “TRUE”

ide0:0.fileName = “Windows XP Professional.vmdk”

ide1:0.present = “TRUE”

ide1:0.fileName = “auto detect”

ide1:0.deviceType = “cdrom-raw”

ethernet0.present = “TRUE”

ethernet0.connectionType = “nat”

ethernet0.addressType = “generated”

usb.present = “TRUE”

ehci.present = “TRUE”

ehci.pciSlotNumber = “35”

sound.present = “TRUE”

mks.enable3d = “TRUE”

serial0.present = “TRUE”

serial0.fileType = “thinprint”

pciBridge0.present = “TRUE”

pciBridge4.present = “TRUE”

pciBridge4.virtualDev = “pcieRootPort”

pciBridge4.functions = “8”

pciBridge5.present = “TRUE”

pciBridge5.virtualDev = “pcieRootPort”

pciBridge5.functions = “8”

pciBridge6.present = “TRUE”

pciBridge6.virtualDev = “pcieRootPort”

pciBridge6.functions = “8”

pciBridge7.present = “TRUE”

pciBridge7.virtualDev = “pcieRootPort”

pciBridge7.functions = “8”

vmci0.present = “TRUE”

hpet0.present = “TRUE”

buslogic.noDriver = “FALSE”

displayName = “Windows XP Professional”

guestOS = “winxppro”

nvram = “Windows XP Professional.nvram”

virtualHW.productCompatibility = “hosted”

powerType.powerOff = “soft”

powerType.powerOn = “soft”

powerType.suspend = “soft”

powerType.reset = “soft”

extendedConfigFile = “Windows XP Professional.vmxf”

uuid.bios = “56 4d 67 be 66 45 58 e5-0b 02 40 7e 6d 3a c4 40”

replay.supported = “FALSE”

replay.filename = “”

ide0:0.redo = “”

pciBridge0.pciSlotNumber = “17”

pciBridge4.pciSlotNumber = “21”

pciBridge5.pciSlotNumber = “22”

pciBridge6.pciSlotNumber = “23”

pciBridge7.pciSlotNumber = “24”

scsi0.pciSlotNumber = “16”

usb.pciSlotNumber = “32”

ethernet0.pciSlotNumber = “33”

sound.pciSlotNumber = “34”

vmci0.pciSlotNumber = “36”

ethernet0.generatedAddress = “00:0C:29:3A:C4:40”

ethernet0.generatedAddressOffset = “0”

vmci0.id = “1832567872”

vmotion.checkpointFBSize = “134217728”

cleanShutdown = “FALSE”

softPowerOff = “FALSE”

usb:1.speed = “2”

usb:1.present = “TRUE”

usb:1.deviceType = “hub”

usb:1.port = “1”

usb:1.parent = “-1”

ide1:0.autodetect = “TRUE”

tools.syncTime = “FALSE”

tools.remindInstall = “FALSE”

toolsInstallManager.updateCounter = “11”

gui.lastPoweredViewMode = “fullscreen”

checkpoint.vmState = “”

usb.autoConnect.device0 = “”

usb.autoConnect.device1 = “”

gui.exitOnCLIHLT = “TRUE”

sata0.present = “TRUE”

sata0.pciSlotNumber = “37”

monitor.phys_bits_used = “40”

ethernet0.linkStatePropagation.enable = “FALSE”

ide1:0.startConnected = “FALSE”

mks.keyboardFilter = “allow”

workingDir = “.”

uuid.location = “56 4d 67 be 66 45 58 e5-0b 02 40 7e 6d 3a c4 40”

usb.autoConnect.device2 = “”

ethernet1.present = “FALSE”

ide0:1.present = “FALSE”

sata0:0.present = “FALSE”

floppy0.present = “FALSE”

numa.autosize.cookie = “10001”

numa.autosize.vcpu.maxPerVirtualNode = “1”

toolsInstallManager.lastInstallError = “0”

pciSound.useSoundLib = “FALSE”

sound.autoDetect = “TRUE”

sound.fileName = “-1”

usb:0.present = “TRUE”

usb:0.deviceType = “hid”

usb:0.port = “0”

usb:0.parent = “-1”

unity.wasCapable = “TRUE”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.